Przechowywanie miodu

      Miód nie może być przechowywany razem z innymi produktami np. (zioła ,kiszona kapusta, cebula itp.) ponieważ łatwo wchłania obce zapachy. Należy dodać, że miód może być żerem szkodników innych produktów spożywczych jak np. rozkruszka, która przenosi na swym ciele zarodniki pleśni, oraz drożdżaków i bakterii powodujących fermentację miodu. Dlatego produkt ten powinien być przechowywany w specjalnych pomieszczeniach w temperaturze 8°C - 10°C. Powinien być chroniony przed słońcem, kurzem oraz dostępem pszczół i innych owadów.
Miód przechowywany w pomieszczeniu wilgotnym chłonie swą wierzchnią warstwą wilgoć z powietrza i wskutek tego upłynnia się lub rozrzedza. Spada w tej warstwie ciśnienie osmotyczne i tworzą się dogodne warunki do rozwoju drobnoustrojów, przede wszystkim drożdżaków, wywołujących fermentację alkoholową. Ta powoduje dalsze rozrzedzenie się miodu i wzrost jego kwasowości w następstwie rozwoju bakterii octowych utleniających alkohol do kwasu octowego. Miód fermentujący burzy się, zmienia wygląd, smak, zapach nadaje się tylko do przerobu przemysłowego. Dopuszczalna wilgotność powietrza w miejscu przechowywania miodu może dochodzić do 60%-80%. Czasem fermentacja występuje nawet w miodzie dojrzałym, przechowywanym w suchym, ale ciepłym pomieszczeniu, ma ona jednak przebieg odmienny. Miód nie upłynnia się, lecz zaczyna rosnąc w całej masie, pienić się i wydzielać niezbyt przyjemny zapach.

      Po kilkuletnim przechowywaniu zmniejsza się w miodzie ilość zawartych enzymów i częściowo zanika jego aromat lecz miód nadal zawiera właściwości odżywcze i leczniczej.
Do przechowywania miodu używa się naczyń szklanych, ceramicznych, emaliowanych, aluminiowych lub ocynkowanych, z których po skrystalizowaniu można go wybrać lub podgrzać. Nie można go przechowywać w naczyniach z cynku, żelaza i różnych materiałów plastikowych.