Odmiany miodu

Miód

      Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektaru kwaitów lub wydzielin żywych części roślin, a także z wydzielin owadów odżywiających sie sokami roślin, które pszczoły zbierają, przenoszą i łączą ze specyficznymi substancjami własnymi, zawartymi w tzw. ślinie - następnie składają i pozostawiają do odparowania i dojrzewania w komórkach plastrów, wybudowanych przez siebie z wosku pszczelego.
W zależności od surowca, z którego powstał miód, wyróżniamy miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe (ze spadzi iglastej lub liściastej - czyli wydzieliny owadów ssących soki żywych roślin iglastych lub liściastych), miody mieszane (nektarowo-spadziowe).
      Miód, jako tzw. przesycony roztwór cukrów, może mieć konsystencję gęstego płynu, nazywanego patoką lub występować w postaci stałej (w wyniku naturalnej krystalizacji), zaś barwę - od jasnożółtej (prawie żółtej) do brunatno - brązowej lub prawie czarnej. Krystalizacja jest prawidłowym procesem zachodzącym w naturalnych miodach. Miód skrystalizowany (tzw.krupiec) można doprowadzić z powrotem do postaci płynnej poprzez wstawienie słoika az miodem do letniej wody. Temperatura wody nie może przekraczać 40stopni Celsjusza, aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych, ponieważ w wyższej temperaturze następuje denaturacja enzymów, od których zależą właściwości antybakteryjne miodu. Należy też zwracać uwage na właściwe przechowywanie miodu, w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze 0-10stopni Celsjusza.

Miód należy do pokarmów łatwo przyswajalnych przez organizm ludzki, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych oraz innych substancji wykazujących właściwości stymulujące, a nawet lecznicze. Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową. Pomaga w leczeniu chorób serca, wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy; jest pomocny przy przeziębieniach organizmu.

W miodzie znajdziemy:

  • Cukry proste i złożone: glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza i inne.
  • Kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, glukonowy, winowy, mlekowy, bursztynowy, borowy i inne.
  • Aminokwasy: alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna i inne.
  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C, kwas foliowy, PP.
  • Enzymy: inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozowa.
  • Substancje białkowe, jak bakteriostatyczna i bakteriobójcza inhibina.
  • Biopierwiastki: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, krzem.
  • Miody nektarowe (kwiatowe)

    Miód pochodzi z nektaru najczęściej różnych roślin. Miody odmianowe powstają przy przewadze nektaru jednej rośliny.

    Lipowy

    Miód lipowy może być stosowany w schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych (stany zapalne oskrzeli i płuc, przeziębienia, anginy i zapalenie zatok), w chorobach serca i układu krążenia oraz układu nerwowego (stres). Działa przeciwgorączkowo.

    Gryczany

    Miód gryczany może być stosowany w schorzeniach układu krążenia (miażdżyca), wątroby (działanie oczyszczające) i niedokrwistości (niedobór żelaza), wspomaga odbudowę komórek kostnych.

    Wrzosowy

    Miód wrzosowy polecany w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, w schorzeniach gruczołu krokowego, w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, a także w stanach zapalnych żołądka i jelit.

    Wielokwiatowy

    Miód wielokwiatowy może być stosowany w stanach alergicznych dróg oddechowych, w stanach zapalnych wątroby i woreczka żółciowego. Oddziałuje na serce i naczynia krwionośne. Wzmacnia organizm w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, uzupełnia niedobór wapnia oraz biopierwiastków.

    Nawłociowy

    Miód nawłociowy wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Stosowany w leczeniu układu moczowego, prostaty, dróg żółciowych oraz stawów.

    Malinowy

    Miód malinowy polecany w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przy nieżycie żołądka i jelit, przy niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy. Działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo.

    Mniszkowy

    Miód mniszkowy może być stosowany w schorzeniach żołądka i jelit, w chorobach wątroby, nerek, serca i układu krążenia, a także w przypadku zaburzeń trawienia.

    Akacjowy

    Miód akacjowy może być stosowany w zaburzeniach przewodu pokarmowego, nadkwasocie i przeziębieniach, w schorzeniach nerek i układu moczowego. Charakteryzuje się najmniejszą zawartością pyłków w stosunku do innych miodów, dlatego polecany jest zwłaszcza dla alergików.

    Rzepakowy

    Miód rzepakowy stosowany jest w chorobach układu krążenia (miażdżyca), chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach skóry. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała miażdżycy oraz poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Stosowany zewnętrznie w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Przyspiesza proces ziarninowania, a w następstwie gojenie się ran.

    Miody spadziowe

    Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soków roślin. Może być to spadź zbierana bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które to wgryzając się w rośliny i pijąc duże ilości ich soków, wydalają też spadź. W Polsce miody spadziowe powstają głównie z roślin iglastych, choć mogą być również wytwarzane przez pszczoły ze spadzi roślin liściastych.

    Spadziowy z drzew iglastych

    Miód spadziowy z drzew iglastych polecany w schorzeniach dolnych dróg oddechowych (działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, wykrztuśnie), przewodu pokarmowego, w chorobach serca i naczyń krwionośnych. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną.

    Spadziowy z drzew liściastych

    Zakres działania jest zbliżony do miodu spadziowego z drzew iglastych. Miód polecany w chorobach układu oddechowego, dróg żółciowych, wątroby, jelit, układu moczowego i stawów.